|

Как да говорим пред публика? (+20 съвета)

На всеки от нас му се е налагало поне веднъж да излезе да говори пред публика. Независимо дали става въпрос да представиш презентация в университета или пък да изнесеш реч в голяма зала, ние винаги ще се притесняваме.

Публичното говорене е процес, действие или изкуство на изнасяне на слово пред публика. Процесът на говорене пред група от хора е структуриран, планиран начин с цел да информира, влияе или забавлява.

Развитие на публичното говорене

Раждането на софизма – „Софизми“ се наричат всевъзможните уловки, които са замаскирани с външна, формална правилност. Но те се прилагат съзнателно в спор или в доказателството, а в същността си са неправилни доводи. Софизмът води до логичeски аргументи, а това води до
аргументация.

ПАРАЛОГИЗЪМ (отвъд смисъла) е философски термин, означаващ привличане в доказателството на непреднамерени, ала обективно илюзорни основания – самозаблуда..

Ако сте конструирали аргумента, за да подведете получателя по някакъв начин, то това трябва да се счита за СОФИЗЪМ, но ако не сте имали намерение да подвеждате, това е ПАРАЛОГИЗЪМ

Първите правила за публично говорене са въведени от Аристотел и все още стоят в основата на всяка една реч.

Етосът представлява стилът на изразяване, езика на тялото, ентусиазма и страстта, с която човекът говори. Един добър оратор трябва да излъчва чувствителност, емпатия към аудиторията си. Опитът, квалификацията и репутацията на комуникатора имат огромно влияние върху това до колко публиката ще повярва на това, което чува.

Патосът е емоционалният ефект, който речта остава в публиката. Една добра реч успява да грабне вниманието на аудиторията си и да и въздейства. Винаги трябва да включваме слушателя в разговора и да ангажираме вниманието му. Винаги трябва да се идентифицираме със слушателя. Трябва да говорим “за нас”, а не “за вас”. Приобщаването с аудиторията е ключова част в една реч. Ние не сме нещо повече от аудиторията си и дори да си го мислим не бива да го показваме. Единственото, което ще постигнем с това, е още по незаинтересована публика. Трябва да създадем вдъхновяващ и мотивиращ ефект в речта си, чрез който да достигнем до аудиторията си.

Логосът е логиката в посланието, което оставяме. А за да бъде логично, то първо трябва да е добре структурирано, на ясен и разбираем език. Информацията, която представяме трябва да е полезна, достоверна и използваема за аудиторията. Трябва да има логични причинно-следствени връзки и да е подкрепена с факти и източници. Една добре представена теза балансира съдържанието на факти “за” и “против”. Хубаво е накрая на речта да акцентираме на позитивното и да изясним защо трябва да се направи нещо, вместо това защо да не се прави.

Елементите на публичното говорене днес са 5. Проследяват се всички стъпки на комуникация. Първият елемент е това кой предава информацията, Вторият елемент е какво е съобщението, което искаме да предадем. Третият елемент е канала(или медията), по която искаме да предадем информацията. Четвъртият елемент е вашата аудитория или това на кого искате да предадете информацията си. Петият и последен елемент е ефектът, който сте оставили в публиката.

Как да се подготвим да говорим по темата?

Първо седнете и помислете върху темата. Разгледайте различни гледни точки по темата дори и да не сте съгласни с тях. Поговорете с хора, които имат опит по темата. Намерете своята гледна точка. Потърсете начин да свържете темата с личния си опит. За финал слушайте лекции на други хора по темата. След това може да започнете да структурирате вашата реч.

Структура

За да привлечете вниманието на аудиторията си още от начало, започнете презентацията си с хумор, цитат, въпроси или пък песен. Въведението трябва да въведе читателя в темата и да го накара да се заслуша в това, което имате да кажете. Личната история винаги е добър начин да започнеш своята реч и да я направиш по-лична. След като вече сте грабнали вниманието на публиката, въведете ги в основната част на речта си. Разяснете отделните подтеми, направете връзката между тях. Давайте адекватни примери в подкрепа на казаните неща от вас. Изложете вашите аргументи. В обобщението може да обобщите отново ключовите моменти и да кажете основното послание на речта ви. Извадете изводите си от всичко, което сте казали до тук.

Съвети за добро представяне

👉Усмихвайте се и се забавлявайте
👉Говорете високо
👉Дишайте
👉Бъдете себе си
👉Опознайте аудиторията си
👉Вместете се във времето си
👉Използвайте ясен и разбираем език
👉Започнете с ударно начало
👉Подредете историята си така, че да е интересна и краят и да не е предсказуем
👉Излезте от зоната си на комфорт, но не прекалено
👉Използвайте палитрата на гласа си, не говорете само в един тон
👉Потърсете обратна връзка
👉 Не четете

Какво да не правите по време на представяне

❌Не се страхувайте
❌Не препускайте набързо през речта си
❌Не подценявайте аудиторията си
❌Не диктувайте на слушателите си
❌Не издавайте разочарование
❌Не използвайте неприлични жестове или думи
❌Не казвайте неща, за които не сте сигурни

В живота постоянно говорим пред хора.

Надяваме се да сме ви били полезни и вярваме, че ще успеете.

Мирела

Similar Posts