22 съвета, които ще Ви помогнат да получите желаната от Вас работа

Едва ли в наши дни някой си мисли, че когато завърши университет, дипломата му автоматично ще го отведе до мечтаната професионална реализация. Има стотици млади хора, изпълнени със същите амбиции и надежди като нас самите, което прави работата – мечта доста трудно достижима. Но това не е всичко – работодателите утежняват ситуацията още повече като изискват опит, за да Ви наемат на позицията, която желаете така силно. Но как да натрупате опит, ако не Ви дадат шанс да стартирате?

В тази статия ще Ви дадем няколко съвета, които да приложите, за да увеличите шансовете си за успех при първите изключително важни стъпки от Вашия професионален път.

  1. Започнете отрано.

Ако започнете своето проучване за работа в последната година от университета, това би могло да Ви изиграе лоша шега, поставяйки Ви наравно с много други млади специалисти, които ще направят същото. Започнете проучването си отрано. По този начин, докато останалите тепърва опипват почвата и търсят подходящи места и позиции, за които да кандидатстват, Вие вече ще имате набеляза цел, а защо не и няколко насрочени интервюта.

2. Започнете стаж.

Натрупаният опит под формата на стаж в сферата, в която искате да се развивате, ще направи чудеса с Вашата автобиография. Стажът ще Ви помогне да изградите правилен подход към работата и да обогатите уменията си. Освен това, има не малко стажове, които са платени, така че освен полезен опит, ще получите и финансов стимул за усилията си.

3. Натрупайте опит в сфера, различна от тази, към която сте се ориентирали.

Всеки професионален опит ще бъде плюс за Вашата
автобиография, дори ако не е свързан с областта, към която сте се насочили.
Фактът, че работите и учите едновременно, показва, че притежавате ценни умения като добро управление на времето, организираност и т.н. 

4. Вземайте участие в различни активности извън учебния процес.

Друг страхотен начин да покажете, че имате необходимите за всяка работна позиция качества като комуникативност, организираност, работа в екип и т.н., е да добавите към автобиографията си дейностите, с които се занимавате извън учебния процес. Затова инвестирайте свободното си време възможно най-ползотворно!

5. Отделете необходимото време да създадете възможно най-добрата автобиография.

Създаването на CV би могло да бъде плашещо, особено когато го правите за първи път. Вашата цел трябва да бъде да покажете своите качества и да ги обвържете с Вашата стойност като потенциален служител. За да подкрепите твърденията си, препоръчително е да добавите и завладяващо мотивационно писмо.

6. Отбележете своите постижения.

Работодателите търсят ориентирани хора, които имат способността да се справят добре със задачите, стоящи пред тях. Ако се считате за такъв човек, не пропускайте да отбележите областите, в които сте постигнали успех.

7. Изградете своя мрежа от контакти.

Контактите с правилните хора са жизнено важни при всяко търсене на работа, особено когато стартирате. Създаването на връзки е компасът, който би могъл да Ви насочи в правилната посока. Ако точните хора се появят в точния момент, не изпускайте шанса си!

8. Направете облика на своите онлайн профили по-професионален.

Вашето присъствие в социалните мрежи е изключително важно, когато сте в процес на търсене на работа. Има голяма вероятност потенциалните Ви бъдещи работодатели да разгледат профилите Ви, за да видят дали Вашето присъствие там отговаря на техните виждания за личност, която биха искали да наемат. 

9. Използвайте всички пътища за намиране на точната за Вас позиция.

Не разчитайте само на масовите сайтове, които представят актуалните обяви за работа. Свържете се с агенции за подбор на кадри, които биха могли да Ви ориентират накъде да насочите вниманието си, когато става въпрос за започване на работа без трудов стаж в областта. Можете също така да публикувате автобиографията си в различни работни платформи, където тя да бъде достъпна за работодателите, от които се интересувате.

10. Подобрете своите меки умения.

Вашите т.нар. меки умения са това, което Ви прави желан кандидат за работодателите. Дори и да сте най-добрият специалист в дадена сфера, ако не умеете да комуникирате добре и създавате напрежение около себе си, едва ли ще бъдете предпочетен сред останалите кандидати, независимо колко висока квалификация имате.

11. Направете всяка своя кандидатура индивидуална.

Въпреки че звучи съблазнително да изпращате едно и също CV с едно и също прикачено към него мотивационно писмо на всички работодатели, които представляват интерес за Вас, постарайте се да не го правите. Ако изпращате една и съща стандартна кандидатура без никаква индивидуалност, рискувате тя да се озове директно в кошчето. Отделете време за това да се запознаете със спецификите на всяка една от работните позиции, за които кандидатствате, и да разберете какви умения са Ви необходими, за да се справяте с длъжността.

12. Не пропускайте малките фирми и предприятия.

Голяма част от завършващите студенти се целят директно към големите, добре познати и известни фирми, и забравят малките компании, които всъщност са изключително подходящи за старт на кариерата. Опитът, който можете да добиете от първа ръка, работейки директно със специалисти в различните отдели на малка компания, би бил безценен. Освен това, в по-малка фирма биха Ви поверявали много повече задачи, за които да отговаряте, отколкото биха го направили в голяма компания. А на по-късен етап, когато решите да направите стъпка нагоре, опитът Ви досега без съмнение ще повиши шансовете Ви за успех.

13. Обърнете се към кариерния център на Вашия университет.

Кариерният център на всеки университет разполага с база данни от работодатели, някой от които би могъл да се окаже именно Вашият бъдещ работодател. Поискайте съдействие за осъществяване на контакт, след което се свържете с предпочитаните от Вас фирми. Представете се и попитайте дали биха могли да Ви дадат повече информация относно начина, по който функционира дадената индустрия.

14. Създайте свой собствен бранд.

С онлайн революцията на трудовите пазари е важно да имате собствен бранд. Това би могло да се случи под формата на портфолио, което да представя нагледно какво можете да предложите като краен продукт от професионалната си дейност.

15, Следете как се развива индустрията, към която проявявате интерес.

Въпреки че все още не работите, от изключителна важност е да бъдете в крак с новостите в сферата, към която сте се ориентирали. Това би могло да бъде нещото, което да Ви отличи от останалите кандидати в предстоящия за Вас процес на подбор. 

16. Бъдете подготвени за интервю още докато изготвяте своята кандидатура.

Никога не бихте могли да бъдете твърде подготвени! 
Добър начин да повишите своята увереност е като помислите за отговорите, които бихте дали на някои често задавани въпроси по време на интервю, дори преди конкретен работодател да се е свързал с Вас. По този начин няма да изпаднете в паника, ако Ви се обадят за импровизирано интервю, и ще бъдете спокойни и уравновесени, което със сигурност ще подобри представянето Ви.

17. Уверете се, че позицията, за която кандидатствате, е правилната за Вас.

Това, че квалификацията Ви принадлежи към дадена сфера, не означава непременно, че тя е правилното поле за изява за Вас. Трябва да следвате интересите си и да изберете индустрията, която Ви вълнува. Това ще тласне Вашето развитие напред и ще Ви помогне да изградите дългосрочна кариера.

18, Започнете с малки крачки.

Дори и да имате диплома, в повечето случаи ще се наложи да стартирате от най-ниското стъпало. Ако има конкретна компания, в която бихте искали да работите, първоначално кандидатствайте за каквато и да е свободна позиция, след което работете усърдно и си дайте възможност да се развиете. По този начин постепенно ще се изкачите нагоре по стълбичката до върха.

19. Създайте си план за действие.

Задайте си конкретна цел, която да постигате ежедневно – например да изпращате по две кандидатури на ден. Старайте се да изпълнявате зададения минимум, независимо от обстоятелствата, които съпътстват Вашия делник.

20. Не спирайте да учите.

Нашите умове са като гъби и колкото повече знания „попиваме“, толкова по-атрактивни ставаме за потенциалните си работодатели. Развийте ново умение в направление, което представлява интерес за Вас. Запишете се на курс, вземете участие в обучение или просто отделете време на някой онлайн самоучител.

21. Бъдете отворени към възможностите.

В някои случаи може да се окаже невъзможно да стартирате своя кариерен път с работа по специалността си, въпреки придобитата квалификация и диплома в ръцете Ви. Не се отчайвайте! Започнете с някоя свободна позиция, независимо колко далеч е тя от очакванията Ви, и я използвайте като трамплин към желаната от Вас реализация в бъдеще. По този начин ще придобиете нови знания и умения и ще изградите работна етика, която ще Ви служи, независимо какво ще бъде работното Ви място занапред.

22. Не се отказвайте!

След като сте изпратили множество автобиографии и не сте получили отговор дори в рамките на: „Благодарим Ви за отделеното време!“, вероятността да се чувствате демотивирани е голяма. Ключът е да продължавате да опитвате и да не се отказвате! 

Similar Posts