3 стъпки за разработване на Вашия кариерен план

Средностатистическият работещ човек сменя работното си място от 5 до 7 пъти в живота си. Това са доста промени… А най-добрият начин да бъдете максимално подготвени за тях е като си съставите план. Изготвянето на кариерен план е ключов момент в постигането на успех. Личности като Тим Ферис, Джефф Безос и Марк Зукърбърг постоянно правят нови и нови планове, свързани с кариерата им. И вижте къде ги е отвело това!

Ще разгледаме трите основни стъпки, които е необходимо да извървим, за да изградим успешен план за кариерно развитие.

1.     Саморефлексия.

Първата стъпка, която трябва да направите, е да анализирате обстойно ситуацията, в която се намирате в момента, след което да си поставите цел, която искате да постигнете, и да помислите за пътя, по който това би могло да се случи. Проучванията показват, че размисълът и анализът са ключови за успеха и увеличават производителността.

Освен да размишлявате върху кариерата си, трябва да се обърнете и към себе си и своите ценностиумения и страсти. Когато започнете да разбирате себе си и какво искате, ще можете по-лесно да създадете план, който отговаря на Вашите цели и начина Ви на живот.

2.     Определяне на краткосрочни цели. 

Саморефлексията ще Ви помогне да определите каква кариера искате. Сега следва да разберете как точно да стигнете дотам. Поставянето на краткосрочни цели, които да Ви отведат до дългосрочните, е важен момент от изграждането на успешния план за кариера. Но какви цели трябва да си поставите?

Вероятно сте чували за SMART–целите. Това са конкретни, измерими, постижими, релевантни и ограничени във времето цели, които си поставяте в краткосрочен план, за да постигнете дългосрочната си цел. Проучванията показват, че SMART целите наистина водят до резултат. Добре е да си ги запишете и да ги споделите с приятел или колега. Споделянето на целите Ви създава усещане за отчетност, а записването ги запечатва в дългосрочната Ви памет, така че те винаги да са достъпни и заключени във Вашето подсъзнание.

3.     Изготвяне на дългосрочен план.

И така, Вие вече познавате достатъчно добре себе си, разбрали сте какво искате да правите, имате поставени и записани цели. Сега предстои наистина да се задълбочите в разработването на конкретен план за това как да стигнете там, накъдето сте се запътили. Време е да вземете ясни и точни решения за Вашата кариера.

Може би преценявате, че би било добре да получите още опит преди да се включите в пазара на труда, или може би сте пред избор между две различни посоки в кариерно отношение. Каквото и да е Вашето решение, сега е моментът да го вземете, за да можете да укрепите плана си за кариерно развитие и да тръгнете по своя път нагоре. Ето няколко начина, по които можете да вземете тези решения:

  • Направете си списък ЗА и ПРОТИВ.
  • Преценете дали избраният от Вас път си кореспондира с ценностите Ви.
  • Помислете за евентуалните последствия от решенията Ви.

Готови ли сте да направите промяна и да започнете пътуването си днес? Независимо дали тепърва стартирате кариерата си или предприемате промяна в професионалното си развитие, разработването на ефективен кариерен план ще Ви помогне да стигнете там, където искате. Помислете, поставете си цели и вземете решение. Така стъпка по стъпка ще се окажете на правилния път!

Similar Posts