5 начални стъпки за Вашата професионална реализация

Когато започнете да планирате живота си след университета, със сигурност ще осъзнаете, че стажовете са основополагащите стъпки към първата Ви работа. Те често са най-достъпния и традиционен начин за изграждане на силна автобиография, която след това да Ви послужи за започване на работа на пълен работен ден в сферата, към която сте се насочили. Когато имате натрупан стаж, това Ви извежда крачка напред в процеса на подбор при кандидатстване, а в някои случаи може да се разглежда дори като изискване.

За съжаление, много стажове са неплатени или предлагат символично заплащане. Това поставя голяма част от тях извън обсега на много студенти и скоро завършили специалисти. Стажовете са ценни с това, че могат да Ви помогнат да изясните дългосрочните си кариерни интереси и да развиете умения, необходими за професията, към която сте се ориентирали. За щастие, стажовете не са единственият начин за постигане на тези цели. Има много други стъпки, които бихте могли да предприемете, за да подсилите готовността си за работа.

  1. Активирайте своя мрежа от контакти и провеждайте информационни интервюта.

Помислете за начините, по които бихте могли да разберете повече за професията, която Ви интересува, и за това какъв опит Ви е необходим. Разговорите с Ваши познати, които работят в дадени отрасли, от които се интересувате, е чудесен начин да увеличите знанията си за това какви квалификации е нужно да имате, за да насочите пътя си към тях. 30-минутен разговор с някой член от екипа на работното място, което Ви вълнува, ще Ви помогне да научите повече за естеството на работа отвътре. Това се нарича информационно интервю. Ако организирате няколко такива срещи, това би било чудесен начин да разберете как функционират множество индустрии за относително кратък период от време и да разберете кои умения и опит са най-важни.

В дигиталната ера, в която живеем, специалисти за всякакви работни позиции се търсят основно в платформи като Jobs, LinkedIn и т.н. (трябва да имате LinkedIn!). Можете да проверите дали кариерният център на Вашия университет би могъл да Ви свърже със специалист в областта, в която искате да се развивате. Преди разговора с него направете списък с ключови въпроси, на които търсите отговор. Помислете за въпроси като:

  • Какви умения трябва да развия, за да бъда добър кандидат за дадена позиция?
  • Как са структурирани повечето организации в този сектор?
  • Какъв е типичният път на стартиране и професионално израстване, ако се интересувам от дадена позиция?
  • Какви курсове след завършване на университета биха били полезни за мен и къде да ги открия?

Пейзажът на работния пазар в различните области непрекъснато се променя. Използвайте времето в процеса на търсене на подходяща за Вас позиция, за да добавите умения и опит към Вашата автобиография. Тези информационни интервюта, например, ще Ви помогнат да научите какво търсят и изискват компаниите от кандидатите. По този начин, съответно, бихте могли да подобрите уменията си, което ще повиши шансовете Ви за бърза реализация след като се дипломирате.  

2. Разгледайте различни възможности за финансиране, за да компенсирате неплатения стаж.

Може би чрез поредица от информационни интервюта ще разберете, че неплатените стажове са изключително полезни за намиране на първа работа в желаната от Вас сфера. Или дори вече сте намерили неплатен стаж, който силно Ви е заинтригувал. В такъв случай опитайте да достигнете до алтернативни източници на финансиране, за да имате шанса да си го позволите. Проучете възможностите за стипендии или други средства за финансиране чрез Вашето училище, фондации и обществени организации във Вашия район.

3.  Кандидатствайте за работа на непълно работно време, свързана с Вашите кариерни интереси.

Опитайте да намерите работа на непълно работно време, свързана с длъжността, която представлява интерес за Вас. Добър начин за откриване на подобни възможности би бил да се свържете с връстници или преподаватели от Вашата специалност, за да проучите дали има организации или компании, които наемат студенти. Чудесна възможност да замените неплатения стаж с платен опит, докато получавате пряко наставничество и насоки от специалист във Вашата сфера на интереси, е да се включите в академично проучване на Ваш преподавател от университета.

4.  Разгледайте възможностите за платен свободен труд.

Т. нар. фрийланс или иначе казано – практикуване на дадена професия на свободна практика – е чудесен начин да получите опит преди да влезете в работната сила. Това може да Ви помогне да изградите портфолио, което да покрива изискванията на Вашия бъдещ работодател. За някои кариерни области, като например графичен и уеб дизайн, софтуерни технологии, маркетинг, копирайт и т.н., това се оказва изключително печеливш подход. За да намерите проекти, които отговарят на Вашите умения и способности, можете да използвате уебсайтове, създадени за осъществяване на контакти между работодатели и специалисти на свободна практика. Можете също така да се свържете с бизнес представители на местно ниво или да осъществите контакт с професионалисти във Вашата сфера на интерес, за да откриете подходяща за Вас работа на свободна практика.

5. Потърсете възможности за дистанционен стаж или договорете гъвкаво работно време.

Неплатените стажове често са трудни за осъществяване, т. к. не само, че не получавате възнаграждение за труда си, но и може да имате допълнителни разходи за покриване, като наем, транспорт и т.н. Освен това е много вероятно да нямате време да започнете платена работа, която да съчетавате със стажа. Един от начините да се преодолее това предизвикателство е да намерите възможности за дистанционен стаж или да договорите гъвкава организация на работния процес. Отстоявайте себе си, когато знаете накъде сте се запътили и какво искате да постигнете.

Similar Posts