7-те най-често задавани въпроса на интервю за работа​

Същината на всяко интервю за работа е да установи какъв е Вашият професионален опит досега, как сте го постигнали, какво е отношението Ви към работния процес и към какво се стремите занапред. Ако имате предварително изградена стратегия за това как да отговаряте на някои често задавани въпроси, вероятността да се окажете няколко стъпки по-близо до желаната работа е голяма.  

         1.     „Откъде научихте за тази позиция?“

Може би си мислите, че няма човек, който би объркал отговора на този въпрос. Хубаво е да имате предвид обаче, че той предоставя уникална възможност да се откроите. Например, ако сте разбрали за свободната позиция от свой познат или приятел, не се притеснявайте да споделите неговото име и хубавите думи, които той е казал за компанията. Това, от една страна, ще покаже приятеля Ви в добра светлина, а от друга – ще бъде във Ваш плюс, защото интервюиращият би се доверил на преценката на свой настоящ служител, който познава компанията, нейната култура и търсеният профил на служителите. Не се тревожете да споделите дори ако сте научили за компанията от случайно попаднала във Вас брошура, от онлайн обява или пък в случаен разговор.  

2.     „Защо искате да работите в нашата компания?“ 

Това е, може би, един от най-трудните въпроси, които ще Ви бъдат зададен на интервю за работа. Как да подходите към него?

  • Споменете уникалността на компанията. Ключът към добрия отговор на всеки въпрос е да бъдете конкретни. Ако можете да дадете един и същ отговор на повече от един работодател, вероятно не сте проучили обстойно компанията, за която кандидатствате. Отговорът на този въпрос трябва да бъде уникален за всяко работно място, за което кандидатствате.
  • Проучете какво е стойностното предложение на компанията и го използвайте в отговора си. Това ще покаже на интервюиращия, че сте отделили време и внимание да проучите мястото, за което кандидатствате. А ако споделяте еднакви възгледи, това би Ви извело още няколко стъпки напред.
  • Много силен жокер би било, ако можете да разкажете за първия път, в който сте се докоснали до компанията. Дали сте научили за нейното съществуване от статия, от приятел или пък при пътуване сте видели случайно името на бранда. Разбира се, няма нужда да прекалявате с детайлите в разказа си. Достатъчно е да дадете на интервюиращия кратка информация, с която да разбере, че сте проследил развитието на компанията и че интересът Ви към нея е бил дългосрочен.
  • Разкажете за личното си взаимодействие със служители на компанията и за това с какъв ентусиазъм сте забелязали, че говорят за работата си. (Разбира се, само в случай, че това се е случвало наистина!)

Няма 100% правилен начин да отговорите на този въпрос. Бъдете креативни в това как искате да илюстрирате интереса си към компанията и не се впускайте в излишни подробности.

3.     „Защо да наемем точно Вас?“

Този въпрос изглежда доста директен и плашещ, но ако са Ви го задали, имате късмет, защото можете действително да отбележите предимствата си. Формулирайте отговор, който обхваща две неща: 
1. Можете да вършите дадената работа и да постигате добри резултати;
2. Ще се впишете в екипа и фирмената култура.  

Добрата новина е, че колкото по-взискателен е един въпрос, толкова по-добра възможност се открива пред Вас да обобщите защо сте най-подходящият човек за тази позиция. Тук е момента обстойно да обясните как Вашите умения съответстват на търсените. Какво повече може да поискате от едно интервю за работа?

Как точно да покриете критериите на един такъв въпрос? – Експертиза! 

Колкото по-желан е един работодател, толкова повече кандидати има за свободните позиции, които обявява. Пълната версия на въпроса е: „Защо да наемем Вас, а не някой от останалите кандидати?“. Ако смятате, че досега сте казали всичко и сте изложили всичките си аргументи, може би е време да покажете какво можете повече от останалите. Да приемем, че всички кандидати сте с общ профил. В такъв случай трябва да изпъкнете с Вашата отдаденост към професията. За целта демонстрирайте познанията си в сферата и как бихте могли да се впишете. Това, разбира се, изисква голямо усилие при проучването на компанията, за да можете да говорите за уникалност, история, бъдеще и инвестиции.

  1.  „Кои са силните Ви страни?“

Ето че пред Вас се открива възможност свободно да разкажете за това колко сте страхотен/на! Когато отговаряте на този въпрос, концентрирайте се върху качеството на отговора, а не върху количеството. С други думи, не говорете празни приказки, изброявайки прилагателни. Изберете едно или две свои силни качества, които са от значение за позицията, за която кандидатствате, и ги илюстрирайте с примериИсториите винаги са по-запомнящи се от абстрактните обобщения. Ако много сте искали да споменете нещо, което да покаже колко чудесен кандидат сте, но не сте намерили подходящ момент, то сега е точното време да го направите!

  1.  „Кои са Вашите слабости?“

Това, което интервюиращият се опитва да прецени с този въпрос, е не толкова кои реално са Вашите слабости, колкото нивото на самочувствие и честност, което имате. Така че отговор в духа на: „Нямам слабости! Всичко си мога.“ – определено не е добра алтернатива. Намерете баланс между това да изложите на показ всичките си недостатъци и това да се опитате да обясните как всъщност не притежавате такива. Добър вариант е да споменете някоя Ваша слабост, върху която работите за подобрение. Например: „Публичните изяви никога не са ми били сила, но последно време организирам работни срещи, които модерирам, за да мога да се чувствам все по-удобно, когато заставам да говоря пред хора.“

  1.     „Кое е Вашето най-голямо професионално постижение?“

Нищо не казва по-добре „наемете ме“ от показателите за постигнати резултати на минали работни места, така че не се срамувайте да отговаряте на този въпрос! Чудесен начин да го направите е като включите в историята си ситуация, задача, действие и резултати.

  1.  „Разкажете ми как се справяте с предизвикателствата и конфликтите на работното място.“

Нормално е да не искате да говорите за конфликтите, които сте имали на работното си място, но ако са Ви попитали директно, не се преструвайте, че не сте имали такива. Бъдете честни, но не споделяйте информация, която бихте споделили само на приятел. Интервюиращите задават този въпрос, за да установят, че когато се сблъскате с подобен казус, ще подходите разумно и ще се опитате да достигнете до решение. Повечето от времето използвайте, за да наблегнете на решението, а не на самия конфликт. Не попадайте в капана да обвинявате човека, с който сте били в пререкание! Може да споделите какво бихте направили следващия път, за да не се стига до подобен момент.

Similar Posts