Интервю с Ирина Заркова – Завеждащ сектор „Привличане на таланти и работодателска марка“ в Райфайзенбанк

Неусетно вече е февруари месец и скоро ще отбележим една година в извънредна обстановка. Научихме се да живеем, работим и учим по нов начин. Пожелаваме си скоро цялата тази ситуация да остане в миналото ни. 

През последните месеци работихме по нов проект, с който целим да ви запознаем със специалистите, които стоят зад успехите на ТОП работодателите в България. 

Следващите редове са посветени на Ирина Заркова от РайфайзенБанк, която поканихме да ни отговори на няколко въпроса.

1. Здравейте, Ирина! Бихте ли ни разказала ни накратко за себе си?

Казвам се Ирина Заркова. Дългогодишен служител на Райфайзенбанк съм. През последните 10 г. се развивам в областта на човешките ресурси, а вече 3-та година се занимавам с привличането на таланти в организацията и  инициативите, свързани с позиционирането на Райфайзенбанк като предпочитан работодател.

2. Какво Ви вдъхновява в работата Ви? Защо избрахте тази професия?

Това, което ме вдъхновява в работата са хората, с които работя, добрите примери, възможностите за учене и развитие, интересните и предизвикателни инициативи и удовлетвореността от случването им.

3. Как накратко бихте описали Райфайзенбанк, на кандидат, който за първи път чува за нея?

Ще представя Райфайзенбанк като организация, която се развива в различни аспекти, компания, която има ясно поставени визия, мисия и ценности.  Ще опиша банката като акцентирам на нейната уникална култура и идентичност, модерни практики, възможности за учене и развитие, както и внимание и грижа към служителите.

4. Как привличате таланти към Вашия екип?

Използваме различни канали за привличане на таланти в организацията. Смятам, че нашите ключови съставки в този процес са професионалното, коректно и любезно отношение към кандидатите, както и бързината и ясната структура в процеса по подбор.

5. Бихте ли наели кандидат без никакъв опит, за да го обучите?
Какви качества трябва да притежава той, за да спечели доверието Ви?

Банката предлага стажантска програма, която е целогодишна. За стажантските позиции, за които търсим кандидати не се изисква опит, а на първо място желание за учене, развитие и сътрудничество. Програмите ни за стаж са с продължителност 3 или 6 месеца, и в голяма част от случаите, студентите продължават професионалния си път в Райфайзенбанк и след този период.

6. Как ще се развие банковата сфера в следващите 5 години?

Технологиите отдавна започнаха да променят  банковата сфера, но пандемията още повече ускори този процес. През следващите години финансовите институции ще предлагат все повече дигитални услуги и голяма част от клиентите ще общуват с банката си и ще изпълняват основните операции през телефона или компютъра си. Банките все повече ще заприличват на ИТ компании и разбира се клиентското преживяване ще бъде основен фокус.

7. Кой е най-ценният урок, който научихте от работата си досега?

Много са уроците, които съм получила. Може би един от най-ценните е, че именно трудните моменти и предизвикателствата по пътя са били най-добрите ми учители.

8. Какъв съвет бихте дали на един млад талант, който тъкмо завършва обучението си?

Нека завършващите обучението си млади хора бъдат проактивни, търсещи във всяко едно отношение, да се впускат с желание и ентусиазъм във всичко, което правят, да не се страхуват да опитват, дори и с риск да сгрешат и не на последно място, да намерят призванието си, онази работа, която ще ги кара да се чувстват удовлетворени и заредени положително всеки ден.

9. Споделете ни някой „трик“, който Ви помага в работата и живота?

Не знам дали мога да го определя като „трик“ , но съм доста организиран човек, който записва и следи задачите си, използвайки различни варианти – от традиционните бележки и табла, до дигитални инструменти в тази посока.

Опитвам се в ежедневната си дейност да включвам и повече движение под различна форма – кратки йога сесии, упражнения с ластик, гирички, разтягане.

10. Какво се надявате да ни донесе 2021 година?

На първо място много здраве, късмет, лекота в случването на важни събития в житейски и професионален план, повече предвидимост, усещане за смисъл и човечно отношение.

Similar Posts