СОФ Кънект – операторът на летище София

СОФ Кънект е лицензираният оператор на най-голямото международно летище в България – летище София.

От април 2021 г. СОФ Кънект е концесионер на летище София за следващите 35 години. Основен акционер в компанията е глобалният инвестиционен фонд Меридиам, който притежава 100% от нейния капитал. Летище Мюнхен е операторът, който предоставя знания, опит и най-добри практики за трансформацията на летище София.

За периода на концесията компанията предвижда инвестиции за 624 млн. евро за развитието и модернизирането на столичното летище, което ще допринесе за икономическия просперитет на региона, привличането на повече туристи и превръщането на България в предпочитана дестинация.

Инвестиционната стратегия на СОФ Кънект, предвижда превръщането на столичния аеропорт в петзвездно регионално летище и изграждането на трети пътнически терминал.

Подобряване на пътническото преживяване, разширяване на авиационната свързаност на България с Европа и света, приложението на зелената енергия, чистата околна среда и устойчиво развитие са сред основните приоритети в стратегията за модернизация на летище София.

СОФ Кънект е фокусиран да стане лидер и пример в устойчивото развитие на авиационната индустрия. Компанията внедрява водещи практики в областта като намаляване на емисиите на парникови газове от преките операции на летището, чрез декарбонизиране на неговия автопарк и подобряване на енергийната ефективност на съоръженията; доставяне на енергия и самостоятелно генериране на електроенергия от възобновяеми източници и осигуряване на устойчиво гориво както за наземни превозни средства, така и за самолети; работа с партньори и доставчици за насърчаване и налагане на устойчиви и конкурентни решения от компании в по-широката екосистема; намаляване на отпадъците и увеличаване на рециклирането, както и оптимизиране на използването на вода.

Намаляването на вредното влияние върху околната среда е сред приоритетите в плана за декарбонизация на летище София, чрез който се ангажира да постигне въглеродна неутралност до 2036 г.

Повече за летище София на: https://sofia-airport.eu/bg/


Обядвай с…
Хесус Кабайеро – Главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София
Хесус Кабайеро е главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София. Той е професионалист с огромен опит във всички области на авиацията от поддръжката на самолетите, през координирането на летищните операции, управлението на терминалите и транспорта и много други аспекти в областта.
Преди да поеме управлението на СОФ Кънект, г-н Кабайеро е главен изпълнителен директор на летищата в Севиля и Мелиля, а също така участва в управлението на летищата в Мадрид, Барселона и Малага.
Амбициозната цел, която си поставя Хесус Кабайеро е да трансформира столичния аеропорт в модерно и устойчиво, петзвездно регионално летище, с баланс между целите за декарбонизация и бизнес растежа. Г-н Кабайеро работи активно в областта на устойчивото развитие на авиационната индустрия като член на европейската асоциация на летищата ACI EUROPE.
Хесус Кабайеро е авиоинженер, специализирал е в областта на летищата, системите за въздушна навигация и управлението на въздушния транспорт. Притежава магистърска степен по бизнес администрация и мениджмънт от Камарата на бизнеса, търговията и индустрията на Испания и е завършил програма за развитие на ръководни кадри в IESE Business School от Университета в Навара.

Кандидатствай за лична менторска среща с Хесус Кабайеро

като попълниш следната мотивационна форма възможно най-изчерпателно: