Аурубис – Медното сърце на България


Аурубис Групата

Аурубис Групата е водещ глобален доставчик на цветни метали и една от най-големите компании за рециклиране на мед в света. Ние преработваме комплексни концентрати, метален скрап и металосъдържащи материали и правим от тях метали с най-висока чистота.

Тези метали стоят в основата на ключови световни тенденции като дигитализацията, използването на възобновяеми енергийни източници, електрическите автомобили и урбанизацията. В Аурубис работят около 7200 служители, в заводите ни в Европа и САЩ.

Аурубис България

Българският завод на групата Аурубис с гордост наричаме „Медното сърце на България“. Той се намира в живописния региона на Средногорието, в полите на Стара планина и Средна гора, само на 80км. източно от София.

Днес в компанията са ангажирани над 900 служители и тя е най-голямата компания в страната по размер на генерираните приходи. Инвестициите в модернизиране на производството, здравословните и безопасни условия на труд и опазване на околната среда за последните 20 години надхвърлят 600 млн. евро.

Основната дейност на компанията е преработването на медни концентрати. Произведената рафинирана мед се търгува на Лондонската метална борса под собствена марка „Пирдоп“ като продукция с най-високо качество. Като вторични продукти произвеждаме още сярна киселина и железен силикат, които се използват в химическата индустрия и в строителството.

„Аурубис България“ провежда устойчива политика на социална отговорност на национално и регионално ниво, насочена към подкрепа на образованието, здравеопазването, културата, местните общности и млади таланти.


Обядвай със…
Тим Курт – изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД
Тим Курт е изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД и президент на Германо-българската индустриално-търговска камара.
Започва кариерата си в „Юниливър“ и по-късно продължава в „Нумико“. През 2006 г. се присъединява към „Норддойче Афинери“ (днес „Аурубис“), където заема различни висши ръководни позиции, включително мениджър за иновации на Групата и вицепрезидент Корпоративна логистика, преди да заеме настоящия си пост в България през 2014 г.
Роден е в Бремен, завършил е Университета за приложни науки във Фридберг, Германия.
В свободното си време г-н Курт обича да практикува редица спортове, сред които най-любимите му са бягане на дълги разстояния и колоездене.