Управление на времето

Времето е най-оскъдният ни ресурс. Само с 24 часа в денонощието може да изглежда, че просто няма достатъчно време да направим всичко, което искаме. Обичайната ни реакция обикновено е нещо от рода на „Нямам време“ или „Само ако имах няколко допълнителни часа…“ И макар тези извинения понякога да са верни, те обикновено са просто… извинения.

Като студенти, времето ни е затрупано с множество курсови работи, изпити, ходенето на работа и ходенето на дискотеки разбира се. 😀 Затова днес ще ви дадем 8 съвета, които ще ви помогнат да разпределите дневните си задачи и да имате време за всичко.

Ние притежаваме цялото време.

Въпреки че звучи като направо от бисквитка с късмети, осъзнаването, че ние и никой друг притежаваме времето си, е много могъща мисъл. Ако приемем тази мисъл, вече не можем да кажем „Нямам време“. Истината е, че ние просто избираме едно нещо пред другото и така, ако „нямаме време за него“, това означава, че то просто не е приоритет. И така, стъпка №1 е да осъзнаем, че винаги контролираме времето си. Ето защо, ако искаме да направим нещо да се случи, трябва да го направим приоритет за нас.

ДА или НЕ

Това е много прост мисловен модел, измислен от Дерек Сивърс, авторът на “Hell Yeah or No”. Когато входящата ни поща прелива, календара ни е претъпкан със задачи или не ни остава никакво време за себе си, е важно да знаем кога да кажем “Не”. Ако нова среща или работа ни развълнуват или накарат да си кажем “Да, искам да го направя”, то тогава трябва да го направим. Но ако отговорът ни не е толкова ентусиазиран и се замислим дали го искаме, то тогава трябва да откажем. Трябва да запълваме времето си с приятни неща за нас. Да, понякога може да ни се налага да свършим нещо, не толкова приятно, но ако предимно календарът ни е запълнен с приятни за нас събития, то няма да бъде толкова трудно да приключим и с тях.

Ежедневен акцент

Идеята на ежедневния акцент е, че избираме една конкретна задача, която искаме да свършим задължително през деня. Тази проста техника работи, защото ни спасява от прекалено дълъг списък със задачи. Тук отново “играе” принципа на приоритетите. Ако най-важното за деня ни е да си напишем курсовата работа, си го поставяме като приоритет и задължително трябва да го свършим днес. Може този приоритет да са дори домакински задължения, важното е да е нещо, което можете да свършите в рамките на деня. Когато го свършите, ще чувствате деня си ползотворен.

Направете си списък със задачи

Освен една приоритизирана задача за деня, е хубаво да си записваме и останалите. Толкова е лесно да забравим за нещата, които трябваше да направим, или идеята, която сме имали. Затова е важно да имате начин да ги съхранявате. Начинът, по който го правим ние в офиса, е като използваме списък със задачи. Ако искате задачките ви да са винаги с вас, може да използвате някое мобилно приложение като например Notion – notes, docs,tasks. Но да имате физически списък със задачи пред очите си е много приятно изживяване.  Освен това, зачертаването на задачи от списъка носи усещането за удовлетворение, което не получавате с цифрова задача.

Блокиране на времето

Този съвет за управление на времето, както и следващия, е нещо, което Илон Мъск използва ежедневно. Блокирането на времето представлява, когато имаме дадена задача да вършим, трябва да поставим времеви блог в календара ни за това кога искаме да е готово. Например поставяте си задача от 12:00 до 14:00 часа да направите дадена презентацията. Не използвайте този метод за всяко едно нещо. Както гласи старата максима – Времето, което сте прекарали в приоритизиране/организиране на работата си, е времето, което не отделяте за това. Но в комбинация с ежедневните акценти, блокирането на времето прави много по-вероятно да го направим. И, разбира се, през повечето дни трябва да правим повече от едно нещо. Но си представете, ако през следващата година сте успели да правите това най-важно нещо всеки ден. Няма ли да доведе до по-голям напредък?

Закон на Паркинсон

Законът на Паркинсон гласи, че работата се разширява, за да запълни времето, което разпределяме за нея .

Ако си дадем една седмица да напишем статия, вероятно ще ни отнеме цяла седмица. Това е идеята на Закона на Паркинсон. Но какво ще стане, ако си дадем само 2 дни? Оказва се, че с това ограничение във времето вероятно ще го направим за 2 дни. Както споменах преди, този съвет се използва и от Илон Мъск, който си поставя невероятно кратки срокове, така че дори и да не завърши цялата задача, той все още е много напред с напредъка. За да се възползваме от закона на Паркинсон, трябва да използваме изкуствени срокове. Дори и да не сме притиснати от външен краен срок, определянето на такъв ще ни помогне да свършим задачата. 

Защитено време

С нарастващия брой връзки и хора, които искат да „разговарят“ е трудно да имате време само за себе си. Един от начините да върнете това време е да зададете Защитено време . Това означава, че няма насрочени срещи, обаждания в Zoom или задачи през този период. Отделете време за себе си. Когато първо се погрижите за себе си, ще имате енергията да свършите всички оставащи задачки.

Изборът да останеш доволен

Последният съвет е по-философски. За нас, маниаците на производителността, които обичаме да вършим нещата, е лесно да се почувствате неудовлетворени в края на деня. Разглеждаме нашия списък със задачи, който все още е пълен със задачи, които трябваше да свършим. В този момент можем или да наблегнем на нещата, които не сме успели да направим, или да изберем да бъдем доволни от работата, която сме свършили. Така или иначе, това е избор, който трябва да направим и точно както при избора да притежаваме времето си. Тук ние също сме собственици на решението. В крайна сметка, да се чувствате зле, че не сте направили неща, няма да помогне по никакъв начин. От друга страна, удовлетвореността вероятно ще има по-положително въздействие върху нашето поведение и бъдещо представяне.

С тези съвети за управление на времето трябва да можете да си върнете контрола върху времето си. Връщайки се към началната мисъл – има толкова много време на ден, така че си струва да направим всичко възможно, за да го използваме максимално.

Мирела

Източници: Ali Abdaal, 10 Time Management Tips That I Genuinely Use Everyday, https://aliabdaal.com/time-management-tips/#10-time-management-tips

Similar Posts