Мотивационно писмо – необходимо ли е и как да го превърнем в предимство?

Когато видите обява за работа, където е посочено, че мотивационното писмо е „по желание“, отделяте ли време за него или просто изпращате автобиографията си и продължавате към следващата обява? Като за начало, нека подчертаем защо мотивационните писма все още съществуват и защо си струва да им обърнем нужното внимание

1.   Защо да пишем мотивационно писмо?

Когато създавате CV, пред Вас стоят много технически изисквания – ограничен обем, ключови думи, които е препоръчително да използвате и т.н. Докато в мотивационното писмо имате възможност да създадете свободен текст, в който да разгърнете различни области, на които си заслужава да бъде обърнато повече внимание. Това Ви позволява да направите своята кандидатура много по-личнавъздействаща и показваща какво прави именно Вас точния човек за желаната позиция. Мотивационното писмо Ви помага от една страна да се откроите от останалите кандидати, а от друга – да създадете връзка между автобиографията си и образа на реалния човек, който ще застане пред работодателя на интервюто. Ако в автобиографията Ви има пропуски от каквото и да било естество, в мотивационното писмо имате шанса да разкажете защо те са там. Ако сменяте кариерата си, имате възможност да опишете причините, които са Ви довели до това решение. Ако пък тепърва я стартирате, имате шанс да разгърнете уменията, които смятате, че биха Ви направили отличен служител, независимо от липсата на опит в сферата, за която кандидатствате. Мотивационното писмо Ви помага да добавите индивидуалност към иначе стандартното представяне на Вашият професионален път досега.

2.     Основни елементи на мотивационното писмо.

Мотивационните писма са като пъзели. Когато поставите всеки компонент на правилното му място (и премахнете всички части, които не пасват), създавате цялостна въздействаща картина.

  • Интригуващо начало – въздействаща встъпителна реплика

Начинът, по който започвате Вашето мотивационно писмо, е изключително важен. От него зависи дали човекът отсреща ще продължи да чете или не. Въведението с нещо, което веднага Ви свързва с компанията, е от съществено значение. Докато вторият параграф е стандартен и отразява Вашия професионален път досега, първият е мястото, където да проявите креативността си и да оставите послание у работодателя. Направете това послание запомнящо се!

  • Ясна визия

Следващите няколко абзаца са мястото, където да разкажете за професионалния си опит. Ако сте в период на смяна на кариерата си, тук е момента да разкажете какво Ви е довело до това решение. Ако ли не, използвайте този раздел, за да посочите резултатите, които сте постигнали до момента, и които биха показали на Вашия бъдещ работодател, че сте отдаден на професията, амбициозен и работлив. С други думи, това е частта, в която показвате защо сте квалифициран за дадената работна позиция и какво свързва Вашия път досега с нея. В този раздел трябва да има баланс между меки и твърди умения. Разкажете за Вашите познания, но не забравяйте да подчертаете и личностните качества, които Ви открояват от останалите кандидати и правят именно Вас точния човек (например комуникационни, лидерски, организационни умения и т.н.). Успешните компании приветстват индивидуалността и търсят хора, които биха отговаряли на тяхната работна култура. Така че Вие трябва да наблегнете на стойността си като личност не по-малко от тази на професионалист в сферата.  

  • Въздействащ финал

Заключението Ви може да включва например: „Бих се радвал да имам възможността да обсъдя с Вас по какъв начин бих могъл да бъда полезен за Вашия екип.“ Но по-важното – уверете се, че сте любезни, като благодарите за отделеното време и внимание!

Още няколко съвета…

  • Адресирайте мотивационното си писмо!
  • Използвайте ключови думи, които да обвържат Вашето мотивационно писмо с изискванията, посочени от работодателя.
  • Включете информация за Вас – три имена и контакти!  
  • Използвайте изчистен шрифт и стандартно оформление на текста.

Да, доброто мотивационно писмо отнема време, но не е ли по-добре да насочим енергията си към работните позиции, които най-силно искаме, и да увеличим шанса си за успех в тях, вместо да разпиляваме времето си в разпращане на десетки автобиографии, по-голямата част от които дори няма да получат отговор? Вие решавате.

Similar Posts