Техники за учене

С наближаването на изпитите започваме да търсим все повече нови методи, чрез които да запомним по-бързо информацията. Затова ние сме тук за да Ви помогнем.

Без ефективен метод на обучение и правилна концентрация, запомнянето на голямо количество информация може да бъде сложно. Ето защо Ви предлагаме да използвате различни техники за запаметяване, които ще ускорят процеса на обучение.

Овладяването на академични техники е от съществено значение за всеки студент. На всички ни се налага понякога да запомним голямо количество информация, която включва дати, имена и понятия.

 

В историята са разработени много техники за обучение. От най-старите до най-новите, в тази статия искам да ви дам някои, които са прости, но ефективни. Когато ги прилагам в моето обучение, те се оказват невероятно полезни.

Първата техника, за която ще Ви разкажем, се нарича техниката “Loci”.

Loci“ е латинска дума, която означава „места“. Според различни източници този метод е използван от много оратори на Древен Рим, за да запомнят своите речи. Техниката е отлична за прилагане както във вашето обучение, така и в ежедневието, например, когато трябва да изнесете реч публично. За да приложите техниката, първо трябва да помислите за място или маршрут, който можете да визуализирате в главата си много ясно. Всяко място, което има ясни ориентири, е добре.

След като идентифицирате познатото място и референтните точки, съдържащи се там, ще трябва да продължите към свързването на референтните точки с информацията, за да бъдете запомнени. След това информацията може да бъде трансформирана в “ключови думи”.

Въображението е всичко в тази техника: след като предварителните операции са завършени, представете си себе си в първата част от пътуването и асоциирайте първата ключова дума, идентифицирана с нея. Продължете по този начин за всички етапи, като продължите да свързвате другите ключови думи. Когато трябва да прегледате току-що изучаваната глава или когато преминете към устна презентация по време на оценяването, трябва да проследите отново всички етапи от пътя, като си припомните ключовите концепции, които сте свързали с тях.

Думи на велкро

Техниката с велкро думи, наричана още думи за закрепване, може да се използва за запаметяване на списъци, които трябва да бъдат запомнени в добре дефиниран ред. Този метод включва асоцииране на понятия, които познаваме добре и не можем да забравим (например числата от 1 до 20) с нови понятия, които да запомним в този конкретен ред.

Например, ако искаме да запомним планетите в ред на близост до Слънцето:

 1. Меркурий
 2. Венера
 3. Земята
 4. Марс
 5. Юпитер
 6. Сатурн
 7. Уран
 8. Нептун

Велкрото представлява нещо като кука, към която може да бъде прикрепена информацията, която ще се съхранява. Следователно велкрото е напомняне, което може да ви помогне да запомните новата концепция.

Ясно е, че няма само един метод на изследване и не е нещо твърдо; напротив, идеалното би било да имате известна гъвкавост, за да намерите най-подходящия метод на обучение за вас.

Следните точки също могат да бъдат полезни при изучаване:

 • Активно слушане : този метод на обучение не само включва действителната фаза на обучение, но започва от слушане на уроците. Посветете се на активното слушане на уроците и запишете въпросите, които да зададете на преподавателя на хартия.
 • Водете си бележки: Бележките по време на урока са от съществено значение за улесняване на ученето. Маркирайте само най-подходящата информация, може би запишете ключовите думи и понятията, които трябва да проучите.
 • Учебници: Уверете се, че разполагате с целия материал, който ви е необходим за изучаване и интегрирайте бележки и информация от книгите. Създайте своите концептуални карти, за да синтезирате информация и да имате всичко под ръка.
 • Повторете на глас: повтарянето на това, което сте изучавали на глас, ви помага да се вслушате в себе си и да разберете дали наистина сте усвоили определени понятия.
 • Излагане: когато се окажете на изпити или оценки, бъдете уверени и се опитайте да оставите безпокойството зад себе си.

Винаги помнете, че организацията и планирането са в основата на успешното обучение: организирайте обучението си добре, като разделите програмата за изучаване на няколко дни и след това изчислите времето, което да посветите на всяка част (като вземете предвид потенциала за непредвидени събития). В същото време не забравяйте да си дадете почивка. По-добре е да започнете рано и да учите по малко всеки ден, отколкото постоянно да учите точно преди вашата оценка.

Не забравяйте също да се забавлявате, като отделите време на дейностите, които харесвате. Можете да прекарате време с приятели, да отидете на разходка сред природата, да отидете на кино или да бягате. Това са идеални начини за изключване и ще ви помогнат да се върнете на бюрото си с по-силно чувство за мотивация!

Мирела

Източник: Giulia F., Memory boosting techniques, https://london.ac.uk/news-and-opinion/student-blog/memory-boosting-techniques, 07.01.2022г.

Similar Posts