Как да поставим правилно своите цели през 2022 г.?

Краят на 2021 г. наближава и е време да поставим целите, които искаме да достигнем през следващата година.

Първата стъпка, която трябва да направим, е да визуализираме целите си.

Затворете очи и си представете нещата, които искате да се случат през следващата година. Да, затворете си очите. Представете си, че следващите 365 дни са перфектни. Как преминава ежедневието ти в тези “перфектни дни”?

Поставянето на целите е една от най-важните стъпки в процеса на планиране. Ако целите ти не бъдат поставени правилно, то това означава, че ще имаш проблем при изпълняването им. Първо можеш да започнеш като си поставиш своите “dream goals” – това е резултата, които искаш да постигнеш. Той не винаги зависи от теб. Например ако развиваш You Tube канал, такава цел би била да достигнеш 10 000 абоната, това е цел, върху която нямаш пряко влияние. Тук идват и “realistic(performance) goals”– това са стъпките, които можеш да изпълняваш  и зависят единствено от теб. Ако вземем за пример отново You Tube канала, целите ти ще изглеждат така:

  • Качвай 2 качествени видеа седмично на актуални теми
  • Отговаряй на всички коментари под видеата си
  • Създай Instagram страница, която да ти помогне да разпространиш видеата си и т.н.

При определянето на нашите цели трябва да умеем да различим кои цели са постижими и кои са невъзможни да бъдат изпълнени през следващата година. Например ако имаме цел да спестим 10 000 лева за цялата година, но получаваме 12 000 лева годишно, то целта ни е нереалистична и непостижима. Затова седнете и за 10 минути нахвърлете на един лист нещата, които искате да постигнете. След това ги прегледайте и отсейте тези, които са реално осъществими. Изберете до 3,4 цели за следващата година. Една често срещана грешка, която хората правят е да си поставят твърде много цели, които в последствие не могат да изпълнят и се демотивират, и най-често се отказват. Колкото по-малко цели имаш, толкова по-мотивиран ще си, за да ги изпълниш, а и разбира се ще имаш времето да ги изпълниш.

След като решиш кои са твоите финални цели, си вземи планер, стара тетрадка или нещо друго, на което да си запишеш стъпките, които трябва да изпълняваш ежедневно с цел да постигнеш зададените цели. Ако искаш да повишиш оценките си в училище/университета, следователно ще си поставиш за цел да учиш всеки ден в продължение на 1,2 или 3 часа. Ако искаш да бъдеш по-продуктивен в работата си, то можеш да си поставиш за цел да изпълняваш задачите си поне 3,4,5 дни или дори седмица по-рано, ако е възможно. Но не забравяй направи целите си така, че да имаш възможността да ги изпълняваш всеки ден. Ако нямаш свободното време, за да изпълняваш зададените си задачки за деня, то опитай се да си освободиш. Ако можеш да намалиш времето, което отделяш за нещо друго, направи го. Това може да се осъществи като намалим времето, което прекарваме на телефоните си например, но никога постигането на целите ни не трябва да бъде за сметка на съня ни или времето със семейството. Сънят е много важна част от това дали ще успеем да изпълним целите си, но за това ще си говорим друг път допълнително.

След като си поставим ежедневните задачи, които ще ни помогнат да осъществим целите си, трябва да си поставим и междинни цели, които ще ни помогнат да следим прогреса си. Те също играят голяма роля в изпълнението на плана ни. Чрез междинните цели можем да проследим дали планът ни за действие е в правилната насока. Ако виждаме, че не се приближаваме към целта си, може би трябва да променим начина си на подход и да променим ежедневните си задачи. Разгледайте постигнатите резултати до момента и помислете за друг подход. Ако пък приближавате към постигането на целите,  продължавайте в същия дух с дневните цели.

Мирела

Similar Posts