Интервю с Ваня Тенева – HR Lead в Софтуер Груп БГ

Да бъдем част от екип, който ни помага да се развиваме както професионално, така и личностно, и с който заедно да гледаме в една посока и да вървим напред, е привилегия и отговорност. 

През последните месеци работихме по нов проект, с който целим да ви запознаем със специалистите, които стоят зад успехите на ТОП работодателите в България. 

Следващите редове са посветени на Ваня Тенева от Софтуер Груп БГ, която поканихме да ни отговори на няколко въпроса. Тя е поливалентен HR професионалист, с 16 години опит във всички функции на HR ролята – планиране и бюджетиране, привличане на таланти и изграждане на работодателски бранд, обучителни и коучинг програми, оценяване на представянето и програми за развитие, кариерни модели, мотивационни схеми, програми за задържане на таланти, разработване на вътрешни процеси и политики. От три години Ваня е HR Lead в Софтуер Груп БГ, преди това е била ръководител на отделите Обучение и Подбор в Юробанк България.

1. Здравейте, Ваня! Бихте ли ни разказала накратко за себе си?

Здравейте и благодаря за поканата!
Накратко – аз съм от онези щастливци в живота, които работят това, което обичат. В работата с хора никога не е скучно – всеки от нас е различна мелодия – с цялата богата гама от височини и спадове, сила, темпо, заряд и настроение. Нашата задача като HR специалисти е да извличаме най-добрите тонове и да ги хармонираме в обща симфония. Няма място за еднообразие и рутина – само творчество, свобода и отговорност.

2. Как накратко бихте описали компанията, в която работите, на кандидат, който за първи път чува за нея?

За нас интервюто за работа винаги е двустранен процес и се опитваме представянето на компанията и вътрешния й живот да получат не по-малък дял от времето на срещата спрямо представянето на кандидата. Така че не обичам да представям Софтуер Груп накратко. Но ако трябва наистина да откроя най-важното за нас – ние сме българска, продуктова, софтуерна компания с международно присъствие и клиенти в над 70 държави. Създадена преди единадесет години, Софтуер Груп днес има мрежа от 9 регионални офиса на 6 континента. Компанията създава продукти и решения, които помагат на финансовите институции да дигитализират своите операции, да повишат ефективността и обхвата си и да осигурят достъп на клиентите си от всяка точка на света. Те са приложими не само за големите банки и застрахователни компании в развитите държави, но се явяват и най-добрите алтернативни канали за достъп до финансови услуги на хората в отдалечени места по света, напълно изолирани от финансовия свят.

Обичаме да казваме за себе си, че сме “компания със сърце” – благодарение на това, което правим, днес над 100 милиона души имат достъп до финансови услуги, за да живеят по-добър живот. В този смисъл, ние сме точното място за всеки, който би се гордял да работи в българска компания с толкова значим социален отпечатък в световен мащаб.

Но истинското “сърце” на Софтуер груп са хората, които работят тук – позитивни, подкрепящи се, бързо учещи, талантливи, отлични професионалисти с нестихващо желание да се развиват в нови умения и технологии, горди с многото награди и признания на компанията и с мотото, което ни обединява – “CØde For Impact”.

При всички случаи, обаче, аз ви насърчавам да откриете повече за Софтуер Груп. 

3. Как привличате таланти към Вашия екип?

Бих казала, че подходът ни е индивидуален спрямо човека отсреща, но разбира се, има и общовалидни аспекти. Преди всичко, се стараем да представим възможно най-пълно и обективно средата, културата, въобще цялата пъстрота на голямото семейство на Софтуер Груп, като целим по този начин хората сами да се припознаят и това естествено да ги привлече към нас. Само така можем да изградим силен екип от мотивирани хора, които споделят нашите ценности и стават важна и неделима част от него още от първите дни.

Приоритети за нас са умението ни да разгръщаме пълния потенциал на хората, да носим социална отговорност, да поддържаме здравословен баланс между работа и личен живот и не на последно място – да се забавляваме, правейки всичко това.

4. Кои са най-важните качества, които трябва да притежава следващата вълна от таланти, за да успеят в кариерата си?

Последната необичайна година изведе на преден план някои важни умения, на които трябва да продължим да се учим. Адаптивността винаги е била предимство в силно конкурентна среда, но сега отново се доказа като необходима способност да оцелееш, приспособявайки се към нови условия, динамично променящи се приоритети и цели.

Бих добавила и нещо, което винаги е било необходимо, за да си успешен, а именно един добре балансиран коктейл от желание да прогресираш и ценности и работна етика, с които никога няма да направиш компромис.

5. С какво не правите компромис?

С нагласата и цялостното отношение на човек към останалите, нашите ценности и работния процес. Това за нас е в по-голяма степен важно от всичко останало, което даден човек може да предложи като опит, експертиза, познания в определен домейн.

6. Какви възможности за личностно развитие предлага Software Group BG?

Културата на учене в Софтуер Груп е много силна. Възможностите за развитие, които предлагаме съпътстват през цялото време нашите служители – от самия старт на тяхната кариера в нашата компания, до индивидуални планове за развитие и кариерно планиране. Разработваме онбординг програми за всички роли, имаме успешно работеща въвеждаща и buddy програма, реализираме много вътрешни обучителни инициативи, свързани с процеси и технологии, осигуряваме достъп до обучителни платформи с огромни библиотеки от курсове на всякакви теми, както и участие в специализирани професионални събития – конференции, семинари и други. Разбира се, в най-голяма степен ученето се случва в работата, а при нас комплексността на проектите, темпът на иновациите, модерните технологии и динамиката в областта на дигитализацията във финансовия сектор предлагат много възможности за учене.

7. Как се създава положителна атмосфера в компанията?

Като започваш работа с усмивка. Като привличаш още себеподобни позитивни хора, като се грижиш за тях и непрекъснато мислиш как да направиш времето им прекарано в работа по-приятно и по-удовлетворяващо, като им помагаш да сбъдват професионалните си мечти и да виждат положителните резултати от работата си, като проявяваш уважение и емпатия, като фокусираш усилия тази среда да носи и увеличава приятната енергия… Мога да продължа още много, но основно когато правиш нещата със сърце, атмосферата се изпълва с този положителен заряд. 

8. Бихте ли поканили кандидат да работи при Вас, въпреки че няма нужния опит за тази позиция? 

В компанията имаме дългогодишна и сериозна традиция да работим с кандидати без опит в програмирането, по-специално. Добрите партньорски взаимоотношения с ИТ академии, отличните практики за по-бързото адаптиране на новите колеги като онбординг и buddy програми, включването им в реални проекти и обгрижващата среда ни помагат лесно да се открием с тези кандидати и да поставим началото на тяхната успешна кариера. Имаме многобройни примери с наши колеги, понастоящем мениджъри и тийм лидери, които са стартирали при нас своята първа работа и сега ръководят младшите програмисти, които вероятно ще станат някой ден следващите тийм лидери или мениджъри в компанията.

9. Какво Ви различава от останалите работодатели?

Черпим смисъл и вдъхновение от това, че дейността ни засяга милиони души по света, на които помагаме да получат достъп до финансови услуги. Ние сме компания за хора, които искат да подобряват човешки животи и за които работата с кауза е сбъдната мечта; които се гордеят да работят в организация със световно присъствие и международен екип; които търсят възможности за развитие на място, където около 90% от мениджърите са промотирани вътрешно; които обичат да откриват нови и екзотични култури; които практикуват с удоволствие баланса работа-личен живот; за които е важно да работят в екип с вдъхновение и забавление; които носят същия заряд, енергия и ентусиазъм като нас! Това смятам, че ни отличава много и ни кара силно да се гордеем.

10. Какво бихте посъветвали следващата вълна от таланти?

Моите съвети са в 2 насоки – какво да търсят в един работодател и какво да имат готовност самите те да предложат. При първите стъпки в своето професионално развитие е важно да търсят възможности за бързо натрупване на критична маса от знания и опит. И тъй като гледам на това като на маратон – за да поддържат висока мотивация, бих ги посъветвала да търсят компании, в които ще могат да разрешават предизвикателства, имащи смисъл за тях и носещи им удовлетворение.   В този смисъл, насочете се предимно към работодатели, които имат силна култура на учене, добри практики в софтуерното инженерство, опит с приобщаването на младши програмисти и допринасят за разрешаването на глобални проблеми или откриването на нови хоризонти. А те самите трябва да се подготвят сериозно за учене и работа. Както казах, това е маратон и трябва постоянство и самомотивация. Бъдете проактивни и постоянни в усвояването на нови знания, бъдете добър екипен играч, за да сте предпочитан колега, който ще развиват и на който могат да разчитат и се обграждайте с успешни, знаещи и подкрепящи колеги, които да ви служат за модел за подражание.

Similar Posts