Интервю с Йоана Атанасова – Employer Branding Lead в Модис България

Предизвикателствата са част от ежедневието на всеки човек, който има амбиция и желание да се развива. Изключително вдъхновяващо е да разбереш как се справят с тях лидерите на водещи компании в своята сфера на дейност у нас. 

През последните месеци работихме по нов проект, с който целим да ви запознаем със специалистите, които стоят зад успехите на ТОП работодателите в България. 

Следващите редове са посветени на Йоана Атанасова от Модис България, която поканихме да ни отговори на няколко въпроса. 

1. Здравейте, Йоана! Бихте ли ни разказала накратко за себе си?

Здравейте! Ако трябва да опиша себе си накратко, бих се представила като креативен ентусиаст със страст към маркетинга и комуникациитекойто има късмета да се занимава професионално с това, което обича, през последните шест години.   

2. Какво Ви вдъхновява в работата Ви? Защо избрахте тази професия?

Винаги съм казвала, че маркетингът избра мен, тъй като в началото на професионалния ми път ми беше предоставена възможността да се присъединя към маркетинговия екип на една младежка организация и така се зароди страстта ми към професията. Това, което поддържа интереса ми и ме вдъхновява, е непрестанното развитие. Без значение от позицията, която заемам в този момент, ежедневно имам възможността да работя с хора, които наистина искат да развият бранда или компанията си, подхождайки иновативно в отношенията си с постоянно променящия се потребител. Почти всеки ден имам различна цел, която ме подтиква да използвам всичките си знания и умения, за да постигна успешен краен резултат. Докато съм в този бранш винаги ще се уча, което означава, че никога няма да скучая, затова и толкова обичам работата си.

3. Какво Ви мотивира да продължавате да се развивате?

Мотивира ме любопитството ми към всяко ново предизвикателство, което не бих могла да преодолея без непрестанно развитие.

4. На кои компетенции и качества държите в Модис?

Компания като Модис България, с близо 1400 служители, работещи за разнообразни проекти, търси най-вече хора, способни да работят в екип и готови да посрещнат предизвикателствата с гъвкави и иновативни решения. Въпреки че сме голяма компания, вътрешно сме изключително сплотен и лоялен екип, който постоянно търси начини за усъвършенстване, затова и се опитваме да привлечем кадри с подобно мислене.

5. Колко е важно мотивационното писмо за Вас? Какво трябва да съдържа?

В днешно време може да се каже, че ние самите сме мотивационното писмо пред бъдещите ни работодатели, като отраженията ни са CV-тата, които им изпращаме. Поради това е изключително важно да фокусираме времето и енергията си върху тях. Според повечето рикрютъри отнема по-малко от 60 секунди, за да се реши дали един кандидат е подходящ за дадена позиция, базирайки се на професионалните му умения, годините трудов стаж и образованието му. Точно тези три елемента трябва да се постараем да са достатъчно добре структурирани и резюмирани, когато кандидатстваме за дадена позиция.   

6. Кое е най-важното качество, което трябва да притежаваш, за да бъдеш лидер?

Лидерството е комплексен процес, който не би могъл да се характеризира с едно качество. Вярвам, че добрите лидери са ентусиазирани да развиват личностно и професионално, както себе си, така и своя екип. Те непрекъснато работят за подобряване на емоционалната си интелигентност и осъзнават, че екипната работа е в основата на успешното изпълнение на целите.

7. Какво е необходимо, за да се създаде един успешен екип?

Изграждането на успешен екип не е само намиране на група хора с правилната комбинация от професионални умения и квалификации. Това е конкретното и ясно, за всеки участник в екипа, целеполагане. Създаването на съвместна динамика, насърчаваща към общата цел. Формирането на отборна култура, основаваща се на споделени ценности и практики. И, разбира се, доверието и свободата, които лидерът дава, за да насърчава и мотивира всеки член на екипа.

8. Какъв съвет бихте дали на един млад талант, който тъкмо завършва обучението си?

Често несигурностите идват от страха ни да сгрешим и така пропускаме много възможности в развитието си. Когато си млад и все още търсиш себе си, може би по-правилно е да не спираш да опитваш, въпреки вероятността да сгрешиш. Ще си позволя да цитирам Адам Озбърн, който изключително добре синтезира разсъжденията ми по темата, надявайки се това да е достатъчно добър съвет – „Най-ценното нещо, което можеш да направиш, е грешка. Човек не може да научи нищо, ако е съвършен.“

9. Споделете ни някой „трик“, който Ви помага в живота/работата?

Моят трик е да посрещам предизвикателствата спокойно и с усмивка. Ежедневно се опитвам да преодолявам себе си в това да изпадам в прекалено крайни емоционални състояния и да приемам всичко случващо се като урок, който е трябвало да науча. Разбира се, както всичко останало, и това е непрестанен процес, в който не спирам да се развивам.

10. Какво се надявате да Ви донесе 2021 година?

Надявам се да бъде една по-спокойна година, която да донесе много професионални възможности и успехи!

Similar Posts