„Обядвай с шефа на…” ФЬОНИКС Фарма – Николай Колев / Управляващ директор и председател на Управителния съвет на компанията

Днес споделяме с вас впечатленията от участието в кампанията “Обяд с шефа” на Николай Колев – Управляващ Директор на ФЬОНИКС Фарма, и Иван Ангушев – един от победителите в кампанията.

Николай Колев има над 25 години опит във фармацевтичния и финансовия сектори. Той е заемал управленски, маркетинг и търговски позиции на няколко пазара и континента. Неговият кариерен път във фармацията започва в компанията Актавис (днес ТЕВА) на позицията директор Бизнес развитие за международни пазари. По- късно поема управлението на Профи Кредит и ролята на председател на Управителния съвет за България, Централна Европа, Русия и част от Азия. Към ФЬОНИКС Фарма България, Николай Колев се присъединява през 2017 година като управляващ директор и председател на Управителния съвет. В началото на 2022 година поема управлението на компаниите Фармексим и Хелп Нет, част от немската Група ФЬОНИКС (PHOENIX Group) в Румъния. Днес той заема позициите на Управляващ Директор и Председател на Управителния съвет на ФЬОНИКС Фарма, България, Управляващ директор на Фармексим и Хелп Нет, Румъния, председател на Управителния съвет на българската (БАТЕЛ) и румънската Асоциации на търговците на едро и аптечните вериги с лекарства, член на Борда на Европейската Федерация на аптечните вериги и на Борда на малките и средни асоциации на GIRP – Европейската асоциация за дистрибуция на здравни продукти.

Какво Ви мотивира да участвате в кампанията „Обядвай с шефа на…“?

Във ФЬОНИКС Фарма се стремим винаги да сме в крак с иновациите и всеки ден да затвърждаваме ролята си на интегриран доставчик на здравни услуги. Тази отговорна роля включва в себе си на първо място хората – нашите колеги и бъдещите таланти, които искаме да открием и привлечем, като част от екипа ни. Участието ми беше продиктувано от възможността да се срещна с амбициозни хора, които търсят своето професионално развитие именно в България. Инициативи като тази са и част от цялостната стратегия на ФЬОНИКС Фарма да работи в посока популяризирането ни като социално-отговорна компания и привлекателно място за работа и личностно развитие.

Какво определи избора Ви на победител сред кандидатите? С какво Ви „спечели“ Иван?

На първо място искам да благодаря на Иван и на всички други чудесни кандидати, които изразиха желание да се запознаем. Изключително щастлив съм, че все повече млади хора отрано откриват своите път и призвание и не спират да трупат знания и опит, докато постигнат желаното за тях развитие. Спряхме се на Иван, защото той изцяло се вписва в нашите стандарти за „талант“ – млад, целеустремен, със сериозни интереси и постижения в областта, в която е избрал да се развива. Той е отличен пример за млад човек, който съзнателно гради своето по-добро бъдеще.

Бихте ли ни разказал как мина срещата през Вашите очи? Какво ще запомните най-ярко от нея?

Срещата ни с Иван премина толкова интересно, че дори не усетихме кога е свършило планираното ни време. Няма как да скрия възхищението си от този млад талант, който срещнах в негово лице. Той е представител на новите млади хора в България, които разчупват стереотипите и благодарение на собствения си хъс и устрем се превръщат във висококвалифицирани специалисти, от които нашата родина има нужда. Надявам се бизнесът, в лицето на всички български фирми и организации, да не спира на прави всичко по силите си, за да привлича и задържа таланти, като Иван тук, в България.

Какви според Вас са най-силните личностни качества на Иван?

Иван е възпитан, смел и образован младеж, който е готов да поема рискове. Стреми към това да постигне съвършенство в професията, към която се е ориентирал и е на световно ниво, по отношение на уменията и познанията си. Това е много силно качество, което му пожелавам да запази и да продължи да развива.

Научихте ли нещо ново от разговора си с него? Ако да, какво е то?

В професионалната си кариера винаги съм следвал принципа, че от всяка една среща и разговор можеш да научиш нещо ново, да смениш гледната точка и да срещнеш някой, който не си очаквал. Само трябва да си отворен затова. Срещата ми с Иван е поредното доказателство затова, за което му благодаря.

Бихте ли участвал отново в кампанията „Обядвай с шефа на…“?

Участието ми в инициативата оценявам като полезен и ценен опит и с удоволствие бих се включил отново. „Обядвай с шефа“ е един иновативен начин младите хора да надникнат в професионалния и корпоративен свят, от който искат да са част в бъдеще. Да научат нови неща и да почерпят знания и опит от тези, които вече са минали по този път и са се доказали, като лидери. От друга страна това е и чудесно средство за всички мениджъри, на различни нива, да си припомнят откъде са започнали и да открият себе си в лицето на един млад професионалист.

Какво бихте посъветвал бъдещите участници в кампанията?

Съветът ми към бъдещите участници е да са отворени към света и да не спират да търсят възможности, чрез които да стават по-добри. Да бъдат проактивни, отговорни и смели във всяко едно отношение.

Иван също споделя своите впечатления след срещата си с Николай Колев:

За първи път ли участваш в кампанията „Обядвай с шефа на…“?

Не, имам удоволствието да участвам за втори път в кампанията.

Защо избра Николай Колев?

Избрах Николай Колев, защото е човек с богат опит в успешното управлението на големи компании в чужбина. Тъй като в момента е на ръководна позиция във фирма, която е в сферата на здравеопазването (сфера, в която искам да се развивам аз), бях сигурен, че това би било една ползотворна среща за мен.

Би ли ни разказал как премина обядът? Кое е най-важното нещо, което ще “си вземеш” от преживяването?

Обядът мина с точност на швейцарски часовник. Г-н Колев ми разказа за себе си, откъде е тръгнал, през какви препятствия е минал и защо се е върнал в България. Част от думите му бяха: “България има голям потенциал, който аз искам да развия и покажа на света. Трябва да се научим да ценим повече богатствата, които има нашата Родина!”. Аз споделям същото мнение за нашата родина.  Много ме впечатли с това, което каза за семейството си – то е най-големият му успех. Сподели също и едно добре познато неписано “правило”, че зад всеки успешен мъж стои силна и любяща жена. 

Кои личностни качества на Николай Колев ти направиха най-силно впечатление?

Най-силно впечатление ми направиха мотивацията, трудолюбието и отдадеността, с които е постигнал успехите извън България. Силното родолюбие е безсъмнено другата черта от неговия характер, която ме спечели.

Кой беше най-ценният съвет, който ти даде той?

Със сигурност съветите за избора на правилния човек, с когото да гледате в една посока, да споделяте успехите и да преодолявате трудностите, които несъмнено са част от пътя към целта, ще помня дълго! 

Би ли участвал отново в кампанията „Обядвай с шефа на…“?

Да, бих участвал с огромно удоволствие отново! 

Какво би посъветвал бъдещите участници в кампанията?

Моят съвет към бъдещите участници е да бъдат спокойни и да питат всичко, което ги интересува без да се притесняват, защото успешните хора някога са били като нас – студенти, на които някой им е дал точните съвети и насоки, благодарение на които са успели да реализират своя потенциал.

Similar Posts